Några av våra favoritcitat:

Du väljer själv om du vill se glaset som halvtomt eller som halvfullt - Okänd

Det är först när människan ser hur liten hon är som hon upptäcker hur stor hon är
- Lönnebo

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift - Okänd


tisdag 30 juni 2009

Ingen Hjärnkirurgi, men däremot Kirurgisk Strålning

Idag fick vi äntligen besked från Annikas läkare. De har tittat på röntgenbilderna i flera omgångar och ingående diskuterat de olika alternativen. Till sist bestämde de sig för att inte heller nu göra ett traditionellt kirurgiskt ingrepp för att avlägsna den del av tumören som inte visat önskat resultat efter den första strålningen. Detta eftersom tumören sitter så nära det motoriska centrat. Riskerna för att Annikas rörelseförmåga ska påverkas betraktas som för stora.

Istället kommer man att använda en s k strålkniv för att försöka avlägsna en del av tumören utan att behöva öppna skallbenet. Mer information om strålknivskirurgi finns på Karolinska Sjukhusets sida om Strålknivskirurgi.

Det som sker härnäst är att vi får en kallelse till Neurokirurgiska kliniken på Karolinska för mer information. Därefter dröjer det inte länge innan behandlingen utförs.

Den stora praktiska och hälsomässiga skillnaden med detta alternativ är att Annika sannolikt inte behöver läggas in på sjukhuset, utan troligtvis får åka hem redan samma dag. Inte heller behöver håret rakas av och återhämtningen förväntas gå betydligt snabbare än vid en traditionell operation.

tisdag 23 juni 2009

Ännu Inget Beslut Om Operation - Tidigast Torsdag...

Fick precis veta av kontaktsjuksköterskan att läkarna tittat på bilderna från magnetröntgen, men att de ännu inte fattat något beslut. De vill titta på bilderna igen och kommer att göra det tidigast på torsdag, men det kan även dröja ännu längre.

lördag 20 juni 2009

En Andra Chans - Att Välja Synsätt

Vi har pratat om att vi ska försöka se på tiden efter cancerbeskedet som en gåva, en andra chans. Vi lyckas självfallet inte hela tiden, men det är ändå det perspektiv vi vill utgå ifrån.

Någon timme innan den första epileptiska krampen gjorde henne medvetslös den där kvällen i maj förra året, satt Annika ensam i bilen, på motorvägen. Dagarna innan körde hon lyckligt ovetande bil som vanligt, med båda våra barn i baksätet. Hon kunde lika gärna ha förlorat medvetandet då...

Det gjorde hon inte. Vår familj fick en ny chans, det har nu gått mer än ett år sedan vi fick cancerbeskedet och för det är vi så tacksamma.

Med eller utan hjärntumör är varje dag en gåva. Något vi människor alltför ofta glömmer bort.

fredag 19 juni 2009

Först Möte, Sedan Datum - Kanske...

Tidigast igår, annars förmodligen på måndag, kommer de att titta på bilderna från magnetröntgen. Därefter fattas det slutgiltiga beslutet om operation, varefter Annika kontaktas. Vi kallas då till informationsmöte på neurologiska avdelningen på Karolinska och får först där veta datumet för den stundande operationen.

Vi kommer att försöka samla länkar till hemsidor o dyl som hjälpt oss under den långa färden. Hoppas att de ska vara till nytta även för andra.

Tar tillfället i akt och önskar alla en glad midsommar. :-)

tisdag 16 juni 2009

Mer Information Angående Tumören

Hemkomna efter dagens informationsmöte med Annikas läkare känns det ändå som att flera positiva faktorer framkommit. En kort sammanfattning av det vi fick veta:

- Det Astrocytom Annika har betecknas som ett s k "diffust" Astrocytom (en snällare sort än exempelvis det III-gradiga Anaplastiska)

- Senaste datortomografin visar att det finns ett område som antingen är levande tumör eller en förändring orsakad av strålningen. Därför gjordes en magnetröntgen (igår). Detta område utgör emellertid en minoritet av tumören. Mer än halva tumören har alltså svarat på strålningen på det sätt man hoppats! :-) Tyvärr är det ännu för tidigt för att se om detta område dessutom börjat krympa.

- När resultatet från denna är klart, avgörs slutgiltigt om ifall det blir en operation eller inte. Det troliga är att det blir en operation och i så fall inom de närmaste 14 dagarna. Det område som man vill ta bort är lokaliserat så att ett kirurgiskt ingrepp anses möjligt.

- Först efter operationen, då den bortopererade delen analyserats, går det att bedöma om det är tumörvävnad eller förändring av strålningen - samt om tumören har ändrat malignitet eller inte.

- Angående vilka risker eller funktionsmässiga konsekvenser en operationen kan få, hänvisas vi till operationsansvariga på Karolinska i Solna.

Inom de närmaste dagarna kommer vi få bekräftat att det blir operation och när (om bedömningen blir som förväntat). Tills dess kan vi fira midsommar som planerat, vilket troligen innebär att vi åker ner till landet på torsdag.

måndag 15 juni 2009

45 Minuter i en ståltunnel avklarade

Man får inte ha klaustrofobi om man ska kunna röntga huvudet. I tre kvart låg Annika idag och tog röntgenbilder vars resultat vi får veta imorgon. Maskinen låter så mycket att patienten erbjuds öronproppar med radio i. Problemet är bara att den är så högljudd att den helt överröstar musiken.

Nu är den lilla pärsen avklarad (Annika har som tur är inte cellskräck. Men det är ändå inte lätt att ligga helt stilla i 45 minuter) och imorgon får vi förhoppningsvis lite mer klarhet i på vilket sätt tumören har börjat att trilskas. Kanske får vi också veta när den stundande operationen ska äga rum.

lördag 13 juni 2009

Röntgen måndag, mer information tisdag

Förra veckan fick vi tyvärr besked om att en del av tumören inte svarat på strålningsbehandlingen. Den delen har vuxit något, vilket gör att läkarna vill operera bort denna inom en månad.

På måndag görs ytterligare en magnetröntgen, så att vi ska kunna få mer utförlig information från Annikas läkare på tisdag.

fredag 12 juni 2009

En blogg om livet med en hjärntumör

Den här Bloggen kommer att handla om Annika. Förhoppningsvis ska vi kunna hålla den uppdaterad så att alla som undrar vad som händer härnäst vad gäller Annikas behandling ska kunna hitta aktuell information.

Kanske kan våra erfarenheter också hjälpa andra i liknande situationer.

Du som läser får gärna gå in och kommentera, men räkna inte med att vi alltid har tid eller ork att svara.

Till en början är det Annikas make Magnus, som skriver. Kanske kommer även Annika vilja skriva här om sin situation.